Taśma do pieców piekarniczych, taśma do procesów metalurgicznych, hartowania, wyżarzania.
Opis wykonania:
Taśma jest wyprodukowana z gęsto nawiniętego drutu o profilu okrągłym. Na przemian nawijane spirale (w lewo i prawo) są połączone prostopadle z poprzecznymi drutami. Końce drutów poprzecznych są zakończone pętelką, zagięte do środka taśmy, lub przyspawane. To, jaki jest sposób zakończenia, zależy od średnicy drutów poprzecznych, druty cienkie – pętelka lub zagięcie, a druty grubsze – spawem.
Właściwości:
ruch taśmy na wprost
duża gęstość taśmy umożliwia transport małych, drobnych produktów
długi okres użytkowania
druty poprzeczne są z ząbkowaniem i dzięki temu nie dochodzi do przesuwania drutu spirali po drucie poprzecznym
możliwość spłaszczenia poprzecznych drutów przy krawędzi bocznej taśmy na brzegu zakończone pętelką (S)
nie jest odpowiednia do transportu produktów, które pozostawiają na taśmie resztki – zatykają, zaklejają taśmę i tym samym obniżają jej funkcjonalność
Zastosowanie:
głównie jako taśma do pieców piekarniczych, jako taśma myjąca owoce i warzywa, jako taśma chłodnicza w przemyśle cukierniczym i przy produkcji czekolady, jako taśma transportowa w przemyśle chemicznym, jako taśma chłodnicza na produkty z gumy i tworzywa sztucznego, jako taśma transportowa na gorące odlewy, jako taśma w piecach hartujących itp.
Najskuteczniejsze zastosowanie w procesach:
pakowania
pieczenia
mycia
suszenia
smażenia
chłodzenia
transportu ciągłego
spiekania
lutowania twardego
hartowania
odpuszczania
wyżarzania
Dane techniczne:
Rozstaw drutów poprzecznych: 8,00 - 50,80 mm
Rozstaw drutów spirali: nie podaje się (około 1,5 średnicy drutu spirali)
Średnica drutów poprzecznych: 1,50 - 8,00 mm
Średnica drutów spirali: 0,80 - 5,00 mm
Standardowe materiały: stal, stal nierdzewna i stal nierdzewna odporna na wysokie temperatury
Informacje o plikach cookie
Cookies to małe pliki danych, które ułatwiają nam korzystanie z witryny, mierzenie jej funkcjonalności i lepsze kierowanie reklam. Możesz łatwo zmodyfikować swoje preferencje, klikając na Edytuj ustawienia. Możesz też całkowicie odrzucić wszystkie ciasteczka oprócz tych najbardziej niezbędnych.